Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğünden:
Yapı Müteahhitleri kayıt altına alınıyor, ve Yetki Belgesiz Ustalar çalıştırılamayacak.
3194 sayılı İmar Kanunun 28. maddesi gereği 01.01.2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat işlerinde çalışan ustaların yetki belgesi alması zorunludur.
Bu husus 16.12.2010 tarih ve 27787 Sayılı Resmi Gazete’de yayınlanan “Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik” ile açıklanmıştır. 01.01.2012 tarihinden itibaren inşaat ve tesisat işlerinde yapım işi üstlenen müteahhitlerin yetki belgesiz usta çalıştırmalarına izin verilmemesi, ilgili idarelerce ve yapı denetim kuruluşlarınca şantiyede yapılacak kontrollerde, ustaların yaptıkları işe uygun yetki belgelerinin bulunup bulunmadıklarının denetlenmesi, hiçbir belge sahibi olmayan ustalar nedeniyle cezalı duruma düşülmemesi için, belge sahibi olmayan ustaların Geçici Ustalık Yetki Belgesini almaları gerekmektedir.
Geçici Ustalık Belgesi alınabilmesi için, inşaat ve tesisat işlerinde çalıştığına ilişkin müteahhitten alınacak yazı veya sosyal güvenlik kuruluşlarından alınacak belge ile bu yönetmeliğin yayımı tarihinden itibaren en geç 01.01.2015 tarihine kadar Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüklerine veya yapı ruhsatı düzenlemeye yetkili idareye başvurulması zorunludur.
YAPI MÜTEAHHİTLİĞİ YETKİ BELGESİ NUMARASI İÇİN İSTENİLEN BELGELER,
A- GERÇEK KİŞİ İSE İSTENEN BELGELER
1- Dilekçe ( Vergi No, Vergi Dairesi, Adres, Tel, Fax, Email vb bilgileri )
2- Kayıtlı olduğu meslek odasından müracaat yılı içinde alınmış kayıt belgesinin Aslı veya Müdürlükçe onaylı örneği
3- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi,
4-EK-1 Formu
B- TÜZEL KİŞİLER İÇİN İSTENEN BELGELER:
1-Dilekçe ( Vergi No, Vergi Dairesi, Adres, Tel, Fax, Email vb bilgileri )
2- Şirketin kayıtlı olduğu meslek odasından alınmış kayıt belgesinin Aslı veya Müdürlükçe onaylı örneği
3-Şirket ile ilgili Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde yayınlanmış tüm sayılar Aslı veya Müdürlükçe ya da ilgili Sicil Memurluğunca tasdik edilmiş sureti
4- Şirket türüne göre) kimlik bilgileri için Nüfus Cüzdanı Fotokopileri ve ( Vergi No, Vergi Dairesi, Adres, Tel, Fax, Email vb bilgileri)
5- Ortakların hisse oranlarını gösterir belge
6- Ek-1 formu; (Yapı Müteahhidi Yetki Belgesi Numarası Başvuru formu Başvuru dilekçesi ekindeki bilgilerin YAMBİS -Yapı Müteahhitliği Bilişim Sistemine işlenmesi ve uygunluğu Müdürlükçe teyit edilecek olan bu bilgilerin sistemden alınacak başvuru formunu, başvuru sahibi şirketin imzaya yetkili kişilerinin imzalaması ya da şirketin imzaya yetkili kişilerinin başvuru formunu imzalayacak kişiye vekâlet vermesi.)
C-GEÇİCİ MÜTEAAHİTLİK İÇİN İSTENEN BELGELER:
4708 sayılı Kanunun 1 inci maddesinde yapılan değişiklikle; Yalnızca bir bodrum katın inşaat alanı hesaba katılmaksızın toplam inşaat alanı 500 metrekareyi geçmeyen yapılarda geçici yapı müteahhidi yetki belgesi almak, mimar veya mühendis unvanlı şantiye şefi bulundurmak ve yapı müteahhitliğine ilişkin bütün sorumlulukları üstlenmek şartıyla parsel malikinin kendi yapısını inşa edebileceği, parsel malikinin veya hissedarlardan birinin mimar veya mühendis olması halinde ayrıca şantiye şefi aranmayacağı hususu düzenlenmiştir. Bu yeni düzenlemedeki “Toplam inşaat alanı” ifadesinden “ışıklıkları ve yalnız bir bodrum katının alanı hariç, asma kat ve çatı arasında yer alan mekânlar ve ortak alanlar dâhil yapının inşa edilen tüm katlarının alanının” anlaşılması gerekmektedir.
1- Dilekçe,
2- Ek-1 Formu (adres bilgileri ve ilgili kısımlar doldurulmuş olacak),
3- Nüfus Cüzdanı Fotokopisi.
MÜTEAHHİTLİK YETKİ BELGESİ İÇİN DİLEKÇE ÖRNEĞİ:
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE
TRABZON
Resmi gazetenin 16.12.2010 tarih ve 27787 sayısında yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik uyarınca (Geçici, Gerçek Kişi, Tüzel Kişi) Müteahhitlik Yetki Belgesi almak istiyorum.
Söz konusu işe ait belgeler ekte sunulmuştur.
Gereğini arz ederim.
…/…/2012
(ad soyad,İmza)
Varsa KAŞE
Ekleri:
1- Ek-1 Formu (1 adet)
2- Ticaret veya Esnaf ve sanatkarlar odasına Kayıt belgesi (1 adet) (Gerçek Kişi ve Tüzel Kişiler için)
3- Türkiye Ticaret Sicil Gazetesinde Şirket İle İlgili Yayınlanmış Tüm sayıları (.. adet) (Tüzel Kişiler için)
Not: Şirket Ortaklarının Pay Oranları ve TC noları ek-1 formunda eksiksiz ve yanlışsız olarak mutlaka belirtilmelidir.
USTALIK BELGESİ İÇİN İSTENİLEN BELGELER
1) Ustalık belgesi istediğinize dair dilekçe ve dilekçe içerisinde adresiniz ile irtibat telefon numaranız.
2) Nüfus kâğıdı fotokopisi (Nüfus kâğıdı üzerinde vatandaşlık numarası ).
3) Son 3 ay içerisinde fotoğrafçıda çekilmiş, uygun vesikalık 1 adet fotoğraf (Forma yapıştırılmadan.)
4) 16.12.2010 tarihinden önce Müteahhit yanında çalışırken inşaat ve tesisat işi yaptığınıza dair müteahhitçe imzalı ve kaşeli bir yazı ve ekinde müteahhitin oda kayıt belgesi VEYA 16.12.2010 tarihinden öncede Sosyal Güvenlik Kuruluşundan bu işleri yaptığınıza dair alınacak bir belge.
BELGELER Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü EVRAK KAYIT SERVİSİNE teslim edin
GEÇİCİ USTALIK YETKİ BELGESİ İÇİN DİLEKÇE ÖRNEĞİ:
ÇEVRE VE ŞEHİRCİLİK İL MÜDÜRLÜĞÜNE
TRABZON
Resmi gazetenin 16.12.2010 tarih ve 27787 sayısında yayımlanan Yapı Müteahhitlerinin Kayıtları ile Şantiye Şefleri ve Yetki Belgeli Ustalar Hakkında Yönetmelik uyarınca Geçici Ustalık Yetki Belgesi almak istiyorum.
Söz konusu işe ait belgeler ekte sunulmuştur.
Gereğini arz ederim.
…/…/2012
(ad soyad,İmza)
Ekleri:
4- Nüfüs Kağıdı Fotokobisi (1 adet)
5- SGK Belgesi veya Müteahhitten yazı (1 adet)
6- Vesikalık Fotoğraf (1 adet)
Eğitim Durumu:
Branş : (Duvarcı, ısı yalıtımcısı,….gibi)