Trabzon Valiliği
Trabzon Valiliği
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü
Trabzon Valiliği
Trabzon Valiliği
Kooperatiflerde Ana Sözleşme Değişiklikleri

 

Kooperatif Anasözleşme Değişikliği (Madde Tadili) İşlemleri

 

KOOPERATİF ANASÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ (MADDE TADİLİ)  İŞLEMLERİ

Kooperatif iş ve işlemleri ile ilgili ihtiyaç duyduğunuz konularda aşağıda isimleri verilen personellerimizden bilgi alabilirsiniz.

 

YAPI KOOPERATİFLERİ VE ÜST KURULUŞLARININ ANASÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ (MADDE TADİLİ) İŞLEMLERİ

            1163 Sayılı Kooperatifler Kanununun 3. Maddesinin son fıkrasında belirtilen “Anasözleşme değişiklikleri de kuruluştaki usullere bağlıdır” hükmü uyarınca Yapı Kooperatiflerinin ana sözleşmelerinde unvan, merkez, süre, amaç ve faaliyet konuları ile sermaye değişikliğine ilişkin işlemler Valiliğimizce ( Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) yapılır. Bunların dışında yapılacak Anasözleşme Madde Tadili işlemeleri Bakanlığımız (Mesleki Hizmetler Genel Müdürlüğü) tarafından gerçekleştirilmektedir.

Anasözleşme Değişikliği (Madde Tadili): Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne dilekçe ile müracaat edilir. (EK-1)

 Dilekçe ekinde;

          a)  Değiştirilmesi düşünülen maddenin eski ve yeni şeklinin karşılıklı olarak 6(altı) nüsha halinde yazılmış ve yönetim kurulunca imzalanmış metni, (EK-2)

         b) Ana Sözleşme değişikliğinin gerekçesini içeren noter tasdikli yönetim kurulu kararı,

         c)Kooperatifin en son durumunu gösterir genel durum bilgi formu, (EK-3)

         d) Kooperatifin kuruluş işlemlerinin yayınlandığı Ticaret Sicili Gazetesinin aslı veya fotokopisi,

         e) Halen yürürlükte bulunan kooperatif ana sözleşmesinin Bakanlıkça onaylı aslı veya fotokopisi,

         f) Mevcut Yönetim Kuruluna ait noter onaylı imza sirküleri ve yönetim kurulu yetki belgesinin

            Ana Sözleşmede gösterilen faaliyet süresinin değiştirilmesine ilişkin taleplerin değerlendirilmesi ile ilgili olarak; kooperatifin süresinin dolmamış olması gerekmektedir. Kooperatifin süresinin dolmuş olması durumunda mahkemeden alınacak kooperatifin faaliyette olduğuna dair tespit kararının sunulması gerekmektedir.

Kooperatif merkezinin, unvanının ve her bir ortağın taahhüt edeceği pay miktarının değiştirilmesi taleplerinde; Anasözleşme değişikliğine ilişkin yönetim kurulu kararında ilgili madde değişikliklerinin belirtilmiş olması gerekmektedir

Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından kooperatif Anasözleşme değişiklik iznini müteakip, ilk genel kurul toplantısında gündeme eklenerek görüşülüp kabul edildikten sonra genel kurul tutanağına yazılır. Bağlı bulunduğu Ticaret Sicil Memurluğuna tescil ve Ticaret Sicil gazetesine ilan ettirilir. Ticaret Sicil gazetesinde yayınlanan ilanın bir sureti Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğüne gönderilir.

 

 

 

 

Müdürlük Yetkisindeki Anasözleşme Değişiklik İşlemleri

Anasözleşme değişiklik yetkisi

 

Yapı kooperatiflerinin ve birliklerinin anasözleşmelerinde yer alan unvan, süre, sermaye ile Konut Yapı Kooperatifleri ve Toplu İşyeri Yapı Kooperatiflerinin merkez değişikliklerine yönelik anasözleşme değişiklik taleplerine ilişkin iş ve işlemler kooperatifin merkezinin bulunduğu Müdürlük tarafından yapılır. Karma ve İhtisas Sanayi Sitesi Yapı Kooperatiflerinin merkez değişiklik talepleri Müdürlükçe değerlendirilmez. Belirtilen kooperatif anasözleşmelerinin yukarıda sayılan hükümleri dışında kalan anasözleşme değişiklikleri ise Bakanlık tarafından gerçekleştirilecektir.

 

Anasözleşme değişiklikleri sırasında istenilecek belgeler:

 

Anasözleşme değişiklik başvuruları sırasında istenilecek bilgi ve belgeler Bakanlık ve Müdürlük internet sitesinde yayımlanır. Anasözleşme değişikliği için Müdürlüğe doğrudan veya e-devlete başvuru yoluyla elektronik ortam üzerinden müracaat edilir.

Başvuru ekinde,

 

1)- Değiştirilmesi düşünülen maddenin eski ve yeni halinin karşılıklı olarak 6 nüsha halinde yazılmış ve yönetim kurulunca imzalanmış metni, (Ek-1)

 

2)- Anasözleşme değişikliğinin gerekçesini içeren noter onaylı yönetim kurulu kararı örneği ve karar defteri açılış sayfası (İlgili madde değişikliklerinin ve gerekçelerinin belirtilmiş olması aranmalıdır),

 

3)- Kooperatifin kuruluş ilanının yayımlandığı Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi'nin bir örneği, varsa anasözleşme değişliklerini içeren Türkiye Ticaret Sicili Gazetesi örnekleri,

 

4)- Ticaret Sicil Müdürlüğünden alınmış yönetim kurulu yetki belgesi,

 

5)- Yönetim kuruluna ait noter onaylı imza sirkülerinin bir örneği,

6)- Kooperatife ait yürürlükteki anasözleşmenin bir örneği,

7)- Kooperatife ait güncel bilgileri içerir bir adet durum bildirim formu, (Ek-2) istenir.

istenir.

Faaliyetlerine devam eden kooperatiflerin süre değişikliği

 

Anasözleşmede belirlenen faaliyet süreleri sona ermiş olmasına rağmen zamanında süre uzatımı yapmayan, ancak faaliyetine devam eden kooperatiflerin, faaliyetlerini sürdürdüklerini ve tasfiye işlemlerine başlamadıklarını mahkemece atanmış bilirkişi raporu veya yeminli mali müşavir raporu veyahut serbest muhasebeci mali müşavir raporu ile belgelemeleri halinde süre uzatımına ilişkin anasözleşme değişiklik talepleri sonuçlandırılır.

Tasfiye halindeki kooperatiflerin süre değişikliği

 

Anasözleşmede belirlenen faaliyet süreleri sona ermiş olan tasfiye halindeki kooperatiflerin faaliyetleri tasfiye amacıyla sınırlı bulunduğundan, bu kooperatiflerin süre uzatımına ilişkin talepleri faaliyetlerini sürdürdüklerine dair herhangi bir rapor aranmadan karşılanır.

 

KOOPERATİF İNTİBAK İŞLEMLERİ

(ANA SÖZLEŞME DEĞİŞİKLİĞİ)

26.10.2024  SON

Kooperatiflerin intibak işlemleri için yapılacak başvurularda hizmetin yerinden, hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmesi için Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğüne verilen yetkiye ilişkin hususlara aşağıda yer verilmiştir.

 

İntibak Edecek Kooperatifler:

 

Bakanlık Makamı'nın 19/12/2022 tarihli Onayına istinaden yürürlüğe konulan yeni örnek anasözleşmeler 29/12/2022 tarihinde MERSİS'e yüklenmiştir. Bu tarihten önce MERSİS üzerinden başlattıkları kuruluş işleminde hazırladıkları eski anasözleşmeler ile Bakanlığımızdan ya da ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü'nden aldıkları izne istinaden kurulan tüm kooperatiflerin intibak etmesi zorunludur.

Bu kapsamda 29/12/2022 tarihinden önce kuruluşu veya Bakanlığımız yetki alanındaki bir kooperatife dönüşümü tescil ve ilan edilmiş olan her kooperatif kesin olarak intibak etmekle yükümlüdür.

İntibak işlemi hukuki durumu faal olan kooperatifler tarafından gerçekleştirilecek olup tasfiye halindeki kooperatifler genel kurullarında tasfiyeden dönüş kararı almadıkça; münfesih durumda olanlar faaliyetlerinin devam ettiği yönünde, terkin ve re'sen terkin durumundaki kooperatifler ise kooperatifin ihyası yönünde mahkeme kararı getirmedikleri sürece intibak işlemi gerçekleştiremeyecektir. Bu durumdaki kooperatiflerin intibak talepleri Bakanlıkça sonuçlandırılacaktır.

 

İntibak İşlemlerinde Yetki Devri:

 

Aşağıda yer verilen kooperatiflerin, kendi türlerine ait yeni örnek anasözleşmeye intibak etmeleri ve daha önce izin verilmiş olup hali hazırda yürürlükte olan mevzuatla çelişmeyen değişiklikler dışında yeni örnek anasözleşmeyi aynen kabul etmeleri kaydıyla yapacakları intibak taleplerinin ilgili Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüklerince sonuçlandırılması uygun görülmüştür:

  1.  Konut yapı kooperatifi,
  2.  Toplu işyeri yapı kooperatifi,
  3.  İhtisas sanayi sitesi yapı kooperatifi,
  4.  Karma sanayi sitesi kooperatifi,
  5.  Yapı kooperatifleri birlikleri,
  6.  Küçük sanayi siteleri (Karma/İhtisas sanayi sitelerinden kendilerine uygun olanına).

 

   İntibak İzin İşlemlerinde Kooperatiflerden İstenilecek Belgeler:

 

İntibak amaçlı anasözleşme değişikliği izni başvurularında, kooperatif dilekçesi ekinde aşağıdaki belgeler izin merciine sunulur.

1-Dilekçe

Dilekçe güncel tarihli olmalıdır ve kooperatif kaşesi altında kooperatifi temsile yetkili kılınmış en az iki kişi tarafından imzalanmalıdır. Bu dilekçede kooperatif anasözleşmesinin yeni örnek anasözleşmeye intibakının talep edildiği açıkça belirtilir.

2- Yönetim Kurulu Kararı

İntibak izni için sunulacak yönetim kurulu kararında intibak edileceği (Küçük sanayi sitelerinde intibak edilecek anasözleşmenin Bakanlıkça yayımlanan hangi türe ait örnek anasözleşme olacağı) açıkça belirtilir.

Yeni anasözleşmede örnek anasözleşmenin dışına çıkılan maddeler var ise bu maddelerin numaraları yönetim kurulu kararında belirtilir.

Başvuru dosyasında noter onaylı yönetim kurulu kararı örneği ve karar defteri açılış sayfası örneği sunulur.

3-İmza Sirküleri

Görevdeki yönetim kuruluna ait noterde düzenlenmiş kooperatifi temsile yetkili olduklarını gösterir imza sirküleri başvuru dosyasında yer almalıdır.

 

Anasözleşme Örneği

 

Kooperatifin hali hazırda kullandığı ve üzerinde kuruluş, anasözleşme değişikliği yahut intibak işlemi dolayısıyla izin merciinin mührü ve/veya izin merciinde görevli ilgili amirin kaşe ve imzası bulunan anasözleşmesinin bir örneği başvuru dosyasına eklenir. (6 Adet)

 

Yeni Anasözleşme

 

Yeni anasözleşme MERSİS üzerinde hazırlanmalıdır. MERSİS üzerinde oluşturulan anasözleşme Ticaret Sicili Müdürlüğü (TSM) onayına gönderildikten sonra mezkur kılavuzda gösterilen bölümden 6 nüsha çıktı alınarak tüm nüshaların her bir sayfası mevcut yönetim kurulu üyeleri tarafından imzalanır. Bu imza işlemi yönetim kurulu üyelerinin kendi aralarında yapması gereken bir işlem olup, noter yahut TSM'de yetkilendirilmiş personel huzurunda yapılmaz.

Yeni anasözleşmenin MERSİS'ten alınan çıktısında anasözleşmenin ilk yönetim kurulu ve ilk denetim kurulu başlıklı maddeleri ile kurucular listesi boş olarak gelecektir.

Bu bölümler mevcut yönetim kurulunca tükenmez kalem ile kuruluş anasözleşmesinde yer alan bilgilere göre doldurulacaktır. Bu bilgilere kuruluş anasözleşmesinde ulaşılabiliyorsa kurucuların TCKN, ad-soyad, sermaye bilgileri yazılır. Mevcut anasözleşmeden bu kişilerin söz konusu bilgilerine ulaşılamıyorsa yalnızca ad-soyad yazılması yeterlidir.

Kurucular ile ilk yönetim ve denetim kurulu üyelerinin ad-soyad bilgilerine de ulaşılamıyor ise başvuruculardan konunun ilgili TSM nezdinde araştırılması istenir. Buradan da herhangi bir bilgi edinilememesi halinde bu bölümler boş bırakılarak intibaka izin verilir. Bu durumda söz konusu boşluğa "Kooperatifin mevcut yönetim kurulu olarak kurucu ortaklar ile ilk yönetim ve denetim kurulu üyelerine ait bilgileri ilgili TSM nezdinde araştırdığımızı ancak ulaşamadığımızı beyan ederiz" ifadesi elle yazılarak altı mevcut yönetim kurulu üyelerince imzalanır.

Taahhütname

 

Başvuru dosyasında MERSİS üzerinde oluşturulan anasözleşme metninde hiçbir değişiklik yapılmadığına dair veya daha önce Bakanlıktan izin alınarak tescil ettirilmiş olan ve intibak için alınan yönetim kurulu kararında belirtilmek suretiyle örnek anasözleşmenin dışına çıkılarak düzenlenen maddeler haricinde anasözleşme metninde hiçbir değişiklik yapılmadığına dair yönetim kurulu tarafından imzalı taahhütname sunulur.

Yapı Kooperatiflerinin kuruluş, anasözleşme değişikliği ve intibak izin işlemlerinin yukarıda sayılan hükümlere göre yürütülmesi hususunda bilgi ve gereğini rica ederim.