2014 VE 2015 YILLARINDA TRABZON İLİNDE YAPILAN ÇEVRE DENETİMİ
DEĞERLENDİRMESİNE İLİŞKİN BASIN AÇIKLAMASI
Tüm canlıların ortak varlığı olan çevrenin, sürdürülebilir çevre ve sürdürülebilir kalkınma ilkeleri doğrultusunda korunmasını sağlamak ve çevreye zararlı etkileri azaltmak amacıyla, 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Uygulama Yönetmelikleri kapsamında Trabzon Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından çalışmalar yapılmaktadır.
2872 sayılı Çevre Kanununun “Kirletme Yasağı” başlıklı8.maddesinde yer alan;
“Her türlü atık ve artığı, çevreye zarar verecek şekilde, ilgili yönetmeliklerde belirlenen standartlara ve yöntemlere aykırı olarak doğrudan ve dolaylı biçimde alıcı ortama vermek, depolamak, taşımak, uzaklaştırmak ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasaktır.
Kirlenme ihtimalinin bulunduğu durumlarda ilgililer kirlenmeyi önlemekle; kirlenmenin meydana geldiği hallerde kirleten, kirlenmeyi durdurmak, kirlenmenin etkilerini gidermek veya azaltmak için gerekli tedbirleri almakla yükümlüdürler.”
hükmü ile aynı kanunun “Çevresel etki değerlendirilmesi” başlıklı 10.maddesinde(Değişik: 26/4/2006 – 5491/7 md.)yer alan;
“Gerçekleştirmeyi plânladıkları faaliyetleri sonucu çevre sorunlarına yol açabilecek kurum, kuruluş ve işletmeler, Çevresel Etki Değerlendirmesi Raporu veya proje tanıtım dosyası hazırlamakla yükümlüdürler.
Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu Kararı veya Çevresel Etki Değerlendirmesi Gerekli Değildir Kararı alınmadıkça bu projelerle ilgili onay, izin, teşvik, yapı ve kullanım ruhsatı verilemez; proje için yatırıma başlanamaz ve ihale edilemez.”
hükümleri gereği İl Müdürlüğümüz bünyesinde bulunan Çevre Yönetimi ve Denetimi Şube Müdürlüğü ile ÇED ve Çevre İzinleri Şube Müdürlüğü teknik personelleri tarafından İlimizde faaliyet gösteren kurum, kuruluş ve işletmelerde hava emisyonu, atık, atık su, gürültü ve ÇED ana başlıklarında planlı, ani ve şikayete istinaden denetimler yapılmaktadır.
Yapılan denetimler neticesinde, tespit edilen ihlallere ilişkin uygulanacak idari yaptırımlar Çevre Kanunun 20.maddesinde belirtilmiş olup ceza miktarları, 30.03.2005 tarihli ve 5326 sayılı Kabahatler Kanununun 17.maddesinin yedinci fıkrasında idari para cezalarının her takvim yılı başından geçerli olmak üzere o yıl için 04.01.1961 tarihli ve 213 sayılı Vergi Usul Kanununun Mükerrer 298.maddesi hükümleri uyarınca tespit ve ilan edilen yeniden değerleme oranında artırılmak suretiyle uygulanacağı hükmü doğrultusunda Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayımlanan tebliğ ile açıklanmaktadır. 2016 yılında çevre cezaları % 5,57 oranında artırılarak, uygulanacak rakamlar 28.12.2015 tarihli Resmi Gazetede yayımlanmıştır.
Müdürlüğümüzce 2014 yılında planlı, ani ve şikayete istinaden 596 denetim yapılmış ve 43 adet işletmeye idari yaptırım uygulanmıştır.2015 yılında ise 647 denetim yapılmış ve 42 adet işletmeye idari yaptırım uygulanmıştır. İzleme kontrol ve denetimlerin artması kirlilik önlemlerinin alınmasına neden olacağı öngörülmektedir.